Što naša plivačica kaže o ovom sportu i klubu?

Sinkronizirano plivanje može se najlakše opisati kao ples u vodi. Taj zahtjevan sport uključuje elemente plivanja, ritmičke gimnastike i plesa.
Iako je pravilima dozvoljen nastup muškaraca, u ovom sportu se uglavnom natječu samo žene. Discipline u kojima se plivačice natječu jesu: solo, duo , tim i kombinacija . Nastup u grupi najčešće ima između 4 i 8 plivačica. Nastupe ocjenjuju suci vodeći računa o tehničkoj vrijednosti figura koje se izvode i o umjetničkom dojmu. Pri izvođenju figura plivačice nose crne kostime i bijele kape , a kada se izvodi slobodni sastav, kupaći kostimi su ukrašeni šljokicama. Plivačke koreografije izvode se uz glazbu.
Sinkronizirano plivanje je standardni olimpijski sport od Olimpijskih igara u Los Angelesu 1984.
Da bi sinkronizirana plivačica izvela sve potrebne elemente i figure u koreografiranom sastavu, prvenstveno mora biti dobra plivačica. Od plivačica se na dalje traži i fleksibilnost kao i osjećaj za ritam i prostor. Dio figura izvodi se s glavom ispod vode te je potrebna i duža sposobnost zadržavanja daha. Trening sinkroniziranih plivačica odvija se zato u vodi i izvan vode.
Sinkronizirano plivanje u Hrvatskoj počelo se razvijati u devedesetim godinama prošloga stoljeća, a danas aktivno djeluje sedam klubova.
Klub u kojem ja treniram je Hrvatski akademski klub sinkroniziranog plivanja “Mladost”-HAKSP Mladost. Ja sam se dugo godina bavila plesom, a obožavam i vodu pa mi je ovaj sport pružio idealan spoj. Treniram sada drugu godinu i imam treninge tri puta tjedno. Iako stvarno uživam u ovom sportu teško mi se dizati ujutro(treninzi nam počinju već u 7) i trenirati u ponekad prilično hladnoj vodi . Najdraži su mi nastupi i kada uspijemo izvesti neki zahtjevan element.

Petra Herceg,
“Mlade nade”

Možete pratiti odgovore na ovaj unos preko RSS 2.0 feeda. Možete skočiti na kraj i ostaviti komentar. Pinganje trenutno nije dozvoljeno.

Komentiraj

XHTML:Mogu se upotrebljavati sljedeći tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>